Stim ca sunt alimente interzise, dar niciunul in totalitate
O viata sanatoasa presupune: contabilizarea caloriilor zilnice, exercitii fizice, stabilirea portiei corecte consumate. Cu alte cuvinte, o viata sanatoasa. Insa ai nevoie de vointa ca sa duci un trai exemplar. Si daca tot vrei sa schimbi ceva, e pacat sa esuezi pentru ca te iei dupa niste mituri.
Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le aveti in minte atunci cand incepeti un regim:
Fructele sunt indicate in functie de natura lor; fructe sanatoase sunt cele sarace in zahar si bogate in fibre, cum este, de exemplu, grapefruitul, care contine si enzime ce ard grasimile. Poti manca si un mar sau doua pe zi. Merele au putine calorii, si contin si fibre care te fac sa te simti satula. Nu exagera cu fructe precum strugurii, kiwi, mango, mandarine, pepene rosu sau banane: acestea au un continut bogat in zahar. Nu uita ca multe fructe sunt stropite cu pesticide! Asa ca incearca sa alegi produse bio.
Mitul ca ciocolata nu e buna este departe de adevar: dimpotriva, un baton sau doua pe saptamana sunt sanatate curata! Dar sa nu uitam ca nu toate sortimentele sunt la fel! Nu ciocolata in sine e buna pentru organism, ci de fapt continutul de cacao. In concluzie, ar trebui sa consumam ciocolata neagra si sa evitam ciocolata alba sau cu lapte. Batoanele de ciocolata de pe piata au extra zahar, grasimi, chimicale, asa ca citeste cu atentie ingredientele pentru a vedea exact ce consumi. Daca ai posibilitatea sa faci ciocolata acasa ar fi aceasta este mai indicate celei din comert. E simplu: din lapte degresat, cacao si zahar!
Nu manca fast food sub nici o forma. Multe dintre restaurantele de tip fast food s-au adaptat noilor tendinte din alimentatie si au adaugat in meniuri si mancare sanatoasa. Daca mergi la fast food, nu e obligatoriu sa comanzi cartofi prajiti si burgeri: acum au si salate, supe, cartofi copti sau orez. Pentru salata, ia un sos light de iaurt, nu cu maioneza.
Consumul de salata te ajuta sa slabesti; asta poate fi adevarat, dar cand ai mancat ultima oara salata simpla, fara sos? In restaurante, salatele au ingrediente ca bacon, sunca, branza, cascaval, pui prajit, ciperci prajite si, pe deaspura, si un sos gras. Cu o astfel de salata nu slabesti! O salata sanatoasa contine multe legume. Poti turna putin otet peste ele si putin ulei de masline.
Daca servesti alimente care contim putine calorii atunci poti manca cat de mult vrei.
Ai grija cand vezi pe meniu termenul dietetic. Daca produsul e dietetic, nu insemna neaparat ca e si sanatos. De multe ori, acest tip de mancare are acelasi numar de calorii cu unul normal, pentru ca se adauga zahar pentru a potenta aroma pierduta dupa scoaterea grasimii. Deci, indiferent de ce mananci, e foarte important cat iti pui in farfurie! Chiar si cand mananci dietetic. De exemplu, e mai sanatos sa mananci un pumn de nuci decat o cutie de prajituri dietetice. In plus, trebuie sa fie un echilibru intre caloriile pe care consumi si cele pe care le arzi.