Dieta neutropenica
by Monique
Sunt persoane, si eu ma numar printre acestea, care la analizele de sange, mai exact la hemoleucograma, descopera ca au neutrofilele si leucocitele sub limitele normale. Acest lucru se poate datora multor factori, iar in foarte putine dintre cazuri acest fapt se datoreaza aparitiei cancerului. La mine nu este cazul, fiind cauzata de alti factori si anume utilizarea indelungata a unor medicamente care favorizeaza scaderea globulelor albe din sange, celulele care ne protejeaza pe noi oamenii de aparitia diferitelor infectii. Tot in cazul meu, tin sa precizez, dupa multe investigatii, se pare ca neutrofilele, desi sub limita admisa nu au un astfel de efect, fiind considerate ca fiind in proportie normala in sange.
Ce este o dietă neutropenică?
O dietă neutropenică (nu-tro-PEE-nik) este destinată persoanelor cu sistem imunitar slăbit. Această dietă îi ajută să îi protejeze de bacterii și alte organisme dăunătoare care se găsesc în unele alimente și băuturi. Dacă sistemul dvs. imunitar nu funcționează bine, este posibil ca organismul dvs. să se protejeze cu greu de aceste bacterii. Gătirea alimentelor (cum ar fi carnea de vită, puiul, peștele și ouăle) asigură complet că toate bacteriile sunt distruse.
Cine trebuie să urmeze o dietă neutropenică?
Medicii recomandă adesea această dietă înainte și după anumite tipuri de chimioterapie și alte tratamente pentru cancer. Un test de sânge numit număr absolut de neutrofile (ANC) poate ajuta la determinarea capacității organismului de a combate infecția. Mulți pacienți cu cancer au acest test de sânge efectuat în mod obișnuit. Când ANC este mai mic de 500 de celule / mm3, pacientul este deseori instruit să urmeze o dietă neutropenică. Această dietă trebuie urmată până când medicul îi spune pacientului să-și reia dieta obișnuită.
Pacienții supuși transplantului de celule stem autologe urmează de obicei această dietă în timpul chimioterapiei pre-transplant și în primele 3 sau mai multe luni după transplant. Pacienții supuși transplantului de celule stem alogene urmează de obicei această dietă în timpul chimioterapiei pre-transplant și continuă până când nu mai iau medicamente imunosupresoare. Echipa de transplant îi va spune pacientului cât timp trebuie să urmeze această dietă.
Persoanele cărora li s-a efectuat un transplant de organe sau care sunt tratate pentru HIV / SIDA, de asemenea, pot avea nevoie să urmeze această dietă. Dacă nu sunteți sigur dacă trebuie să urmați această dietă, consultați medicul, asistenta medicală sau dieteticianul.
Sfaturi generale
Următoarele pagini enumeră alimentele pe care ar trebui să le alegeți atunci când urmați o dietă neutropenică. Alimentele pe care ar trebui să le evitați sunt, de asemenea, enumerate. Vă rugăm să vă adresați medicului, asistentei sau dieteticianului dacă aveți întrebări cu privire la dietă sau la prepararea sigură a alimentelor. Câteva sfaturi generale includ:
Evitați toate fructele și legumele proaspete, inclusiv toate garniturile proaspete. Legumele fierte, conservele de fructe și sucurile sunt în regulă.
Evitați carnea, peștele și ouăle crude sau rare-fierte. Carnea trebuie gătită până la stadiul „bine făcut”. Toate ouăle trebuie fierte bine (fără gălbenușuri curgătoare).
Evitați salatele, batoanele cu fructe și ghișeele de delicatese. Cumpărați carne de prânz ambalată în vid, mai degrabă decât carne proaspăt feliată.
Evitați nucile crude. Puteți mânca produse coapte cu aceste ingrediente.
Incercati sa consumati numai produse lactate care sunt pasteurizate.
Evitați iaurtul și produsele cu iaurt cu culturi vii și active.
Fiți în siguranță în modul în care manipulați alimentele. Spălați-vă mâinile înainte de a mânca mâncarea. Spălați bine toate suprafețele, tăieturile și ustensilele de tăiat. Păstrați alimentele calde la cald și la rece. (Consultați fișa de educație a pacienților UPMC Siguranța alimentelor: prevenirea bolilor de origine alimentară pentru mai multe informații.)
Acasă, puteți folosi apă de la robinet. Dacă alegeți să utilizați apă îmbuteliată, asigurați-vă că este etichetată după cum urmează:
Osmoza inversă sau
Distilare sau
Filtrat printr-un filtru absolut 1 micron sau mai mic
Apa de fântână este OK dacă este fiartă cel puțin 1 minut.
Dieta neutropenică
Băuturi
Alimente de ales alimente de evitat
Cofeină instantanee și preparată sau cafea și ceai obișnuite Orice altele, cum ar fi ceai preparat la rece sau ceai de soare
Cutii individuale sau sticle de băuturi carbogazoase
Apă de la robinet, îmbuteliată și distilată
Gheață făcută cu apă de la robinet
Ceaiuri de plante preparate
Toate băuturile și băuturile sportive conservate, îmbuteliate și pudrate
Amidon (inclusiv pâine, biscuiți, cereale și cartofi)
Alimente de ales alimente de evitat
Toate tipurile de pâine, chifle, briose englezești, briose de fructe, covrigi, chifle dulci, gogoși Pâine și chifle cu nuci crude
Vafle Cereale care conțin nuci crude
Paine prajita franceza, clatite Ovaz crud
Chipsuri de cartofi, chipsuri de porumb, chipsuri de tortilla, covrigei, popcorn, biscuiti, pâine prăjită melba Pastă nefiertă, salată de paste sau salată de cartofi cu legume sau ouă crude
Toate tipurile de cereale gătite și gata pentru consum
Boabe, orez și paste fierte, cum ar fi tăiței, macaroane și spaghete
Cartofi și igname albi sau dulci fierți, cartofi prăjiți, tater tots, hash browns etc.
Lactate
Alimente de ales alimente de evitat
Lapte pasteurizat; lapte fără grăsimi, lapte 2%, lapte integral, lapte de unt sau lapte de ciocolată Lapte sau iaurt nepasteurizat
Milkshake-uri cu smântână, făcute cu înghețată necomercială sau făcute în blender
Milkshake-uri folosind cutii individuale de înghețată și lapte sau milkshake-uri de casă Iaurt sau înghețată moale de la o mașină
Ouă comercială Ouă făcută cu ouă crude
Suplimente comerciale, cum ar fi băuturi instant pentru micul dejun
băuturi lichide și praf
Iaurt și produse din iaurt realizate cu culturi vii și active
Milkshake-uri congelate din comerț
Topping frigorific pasteurizat congelat și congelat
Brânză
Alimente de ales
Alimente de evitat
Brânză ambalată comercial (de exemplu, brânză americană, elvețiană, parmezană, mozzarella, cheddar) Brânză de lapte nepasteurizată și crudă
Brânză de vaci pasteurizată, brânză ricotta Brânzeturi cu forme (de exemplu, albastru, Gorgonzola, Roquefo