Dieta japoneza
Japonezii se bucura de una dintre cele mai lungi durate de viata din lume, în parte deoarece o dieta traditionala este compusa din alimente proaspete, neprelucrate. În plus fata de mancarea sanatoasa, japonezii au, de asemenea, atitudini diferite fata de alimente decat majoritatea altor natii.
In japoneza, „Gohan”, înseamna atat orez cat si masa gatita. Prefixele folosite de japonezi sunt atasate la cuvintele pentru micul dejun, pranz si cina: asagohan, hirugohan si bangohan. Cu alte cuvinte, o masa fara orez nu este deloc o masa. Orezul fiert alb este bogat în calorii, bogat în grasimi si surprinzator de bogat în proteine, cu mai mult de 4 grame pe portie. Orezul alb este o sursa excelenta de nutrienti care ajuta la prevenirea malformatiilor congenitale. Orezul brun are mai multa proteina decat orezul alb.
Orezul este principalul carbohidrat din Japonia, iar pestele este proteina de baza. Japonia in medie consuma 154 de kilograme de peste pe an. Pestele, inclusiv tonul, pastravul, somonul si crevetii, se mananca coapt, crud, uscat sau murat. Fructele de mare sunt o sursa excelenta de nutrienti, inclusiv vitaminele A si D, acizii grasi omega-3, fosfor si seleniu. Cu toate acestea, pestii sunt susceptibili de contaminarea cu mercur, ceea ce reprezinta un risc grav pentru sanatatea umana. Cele mai înalte tipuri de pesti contaminati cu mercur includ tonul, basul de mare si macroul.
Soia nu îsi gaseste drumul în multe feluri de mancare japoneze. În schimb tofu, care este fabricat din soia, este mancat în vase precum miso si natto. Tofu este foarte bogat în proteine si are un continut redus de calorii. O felie de tofu ferm are doar un pic peste 50 de calorii si 5,8 grame de proteine.
Japonezii se mandresc cu mancarea pentru o dieta diferita si hranitoare. Cel putin 30 de alimente pe zi, incluzand fructe si legume proaspete, inclusiv ciuperci, lastari de bambus, mango si castraveti.
Fructele traditionale japoneze si dieta pe baza de legume au suferit asa-numita „occidentalizare” în multe regiuni. Dintre tarile din est, Japonia a înregistrat cea mai dramatica schimbare nutritionala datorata factorilor alimentari. Pentru prima data în istoria japoneza, locuitorii din Tokyo consumau mai multa carne decat fructe de mare. Acest lucru implica probleme grave de mediu si economice.
Iata un exemplu de meniu japonez care poate duce la o pierdere semnificativa in greutate:
- Ziua I – ziua orezului:
Se fierb 250 g de orez la foc mic, timp de 20 de minute. Dupa ce s-a racit, se adauga cateva picaturi de lamaie sau un mar ras. In prima zi a dietei, se imparte in portii orezul astfel preparat si nu se consuma nici un alt aliment. - Ziua II – ziua pestelui:
Se mananca doar peste fiert sau la gratar, fara nici un adaos. Nu se va depasi cantitatea de 500 g de peste pe tot parcursul zilei. - Ziua III – ziua orezului:
Se urmeaza aceeasi dieta ca si in prima zi.
In timpul dietei se vor consuma multe lichide (apa, ceai).
Daca dieta se tine trei zile consecutiv, veti slabi 3 kg.