Dieta Atkins
Dieta Atkins este o dieta cu continut scazut de carbohidrati, recomandata, de obicei, pentru pierderea în greutate.
Sustinatorii acestei diete spun ca puteti pierde in greutate consumand cat mai multe proteine si grasime.
În ultimii 15 ani, peste 20 de studii au aratat ca, concentratia scazuta de carbohidrati este eficienta pentru scaderea în greutate si poate duce la diferite îmbunatatiri în materie de sanatate.
Dieta Atkins a fost initial promovata de un medic numit Dr. Robert C. Atkins, care a scris o carte despre cea mai bine vanduta dieta în 1972.
De atunci, dieta Atkins a fost populara în întreaga lume.
Dieta Atkins este împartita în 4 faze diferite:
Faza 1 (inductie): Sub 20 de grame de carbohidrati pe zi timp de 2 saptamani. Consuma legume bogate in grasimi, bogate in proteine si carbohidrati, cum ar fi legumele cu frunze verzi. In aceasta perioada veti pierde cel mai mult in greutate.
Faza 2 (echilibrare): Adaugati încet in dieta Dv mai multe alune, carbune scazut si cantitati mici de fructe.
Faza 3 (reglaj fin): Este perioada cand va aflati foarte aproape de greutatea dorita
Faza 4 (întretinere): Aici puteti manca cat mai multi carbohidrati sanatosi pe care corpul dumneavoastra ii poate tolera fara a recastiga in greutatea.
Totusi, aceste faze sunt complexe si pot sa nu fie necesare. Ar trebui sa puteti pierde în greutate si sa sa va mentineti la greutatea dorita. Unii oameni aleg sa ignore complet faza de inductie si sa includa de la bun început o multime de legume si fructe. Aceasta abordare poate fi si ea foarte eficienta.
Iata pe larg etapele dietei Atkins:
Etapa I: Inducerea.
Etapa de inducere tine doua saptamani, in care consumul de carbohidrati trebuie redus la 20 de grame pe zi. In acest fel se induce corpului o stare in care acesta este fortat sa produca si sa elimine cetona. In aceasta perioada greutatea scade semnificativ. Singurele alimente care sunt permise: pestele gras (ton, somn, hering, pastrav, sardine), carne (pui, curcan, vita, miel, porc), oua. Se bea numai apa plata, cel putin doi litri pe zi si numai ocazional cafea decofeinizata sau ceai.
Etapa II: Echilibrarea
In aceasta perioada se urmareste cresterea cantitatatii de carbohidrati cu cate 5 grame in fiecare saptamana, pana se ajunge la un numar la care procesul de pierdere in greutate stopeaza. Cele 5 grame de carbohidrati se acumuleaza din fructe si legume consumate in stare proaspata, la care se pot adauga treptat seminte si miez de nuca.
Etapa III: Reglajul.
Cand nu au mai ramas decat 2-3 kilograme de piedut, se poate trece la o faza intermediara, numita „prementinere”. Ratia de carbohidrati va creste incet-incet, pana cand se observa ca a ajuns la un nivel critic. Acest lucru se intampla deoarece ultimele kg trebuie sa fie date jos intr-un timp indelungat, oferind posibilitatea corpului de a se obisnui cu ceea ce va trebui sa devina un regim permanent, pe care sa-l urmati tot restul vietii.
Etapa IV: Mentinerea.
Deoarece obiectivul de pierdere in greutate a fost atins, de acum nu ramane decat pastrarea greutatii in limitele dorite, iar acest lucru se face urmarind in permanenta cantitatea de carbohidrati ingerata. Daca se ia in greutate, regimul impune reducerea din nou a gramajului de carbohidrati. Dupa varsta de 30-35 de ani metabolismul uman este mult incetinit si va trebui practicata din nou o reducere a carbohidratilor.