Ce muzica asculti si cand anume iti influenteaza starea de sanatate
by Anelisse

Muzica influenteaza starea de bine a organismului intr-un mod mult mai puternic decat putem percepe. Aceasta, muzica, ne readuce echilibrul psihic, si are efecte benefice asupra functionarii in mod corespunzator a organelor interne. Este recomandat deci sa ascultam muzica care ne place, in fiecare zi.
Mentine-ti creierul sanatos si tanar, ascultand muzica. Muzica poate fi medicament pentru mintea ta, cu beneficii de la imbunatatirea memoriei la reducerea stresului.
Afla ceea ce expertii au descoperit si modul în care puteti beneficia de avantajele studiilor efectuate. Un citat spune ca: daca doriti un corp sanatos, mergeti la sala de sport. Daca doriti o minte sanatoasa, ascultati muzica.
Cum ajuta muzica la functionarea corecta a inimii? S-au facut studii in acest sens iar acest lucru, au scos la iveala efectele benefice pe care le are muzica asupra sanatatii inimii. Cei care au facut studiile sunt persoane avizate si au mai descoperit ca ascultarea muzicii in mod constant diminueaza hipertensiunea si normalizeaza frecventa cardiaca. Daca asculti muzica care iti place timp de 30 de minute, creierul va secreta endorfine si hormoni ce provoaca o dilatare a vaselor sanguine si relaxeaza intregul corp.
„Sunt putine lucruri care stimuleaza creierul intr-un mod atat de profund cum o face muzica”, spune un otorinolaringolog american.
Daca vreti sa pastrati creierul vostru tanar pe parcurs ce imbatraniti, ascultati sau fredonati o melodie. Este cel mai bun instrument pentru a antrena creierul.
Cercetarile au aratat ca ascultarea muzicii poate reduce anxietatea, tensiunea arteriala, si anumite dureri precum si îmbunatatirea calitatii somnului, starea de spirit, vigilenta mentala si de memorie.


Expertii încearca sa înteleaga modul în care creierul nostru poate auzi si reda muzica. Un sistem stereo pune vibratii care calatoresc prin aer si într-un fel acces în interiorul canalului auditiv. Aceste vibratii gadila timpanul si sunt transmise într-un semnal electric care circula prin nervul auditiv la trunchiul cerebral, în cazul în care acesta este reasamblat în ceva ce percepem ca muzica.
Melodia ta preferata te scapa de dureri: tot datorita secretiei de endorfine pe care o determina, muzica diminueaza si “mascheaza” diferite tipuri de dureri intr-o proportie de pana la 20%. De asemenea, ea distrage atentia de la durere, motiv pentru care este deseori folosita pe post de terapie pentru persoanele aflate in convalescenta sau pentru femeile care nasc.
Tot pe acest principiu functioneaza si cantecele de leagan, care calmeaza durerile bebelusilor si ii linisteste.
„Muzica este structurala, matematica si arhitecturala. Se bazeaza pe relatiile dintre o nota si urmatoarea. Chiar daca nu suntem constienti de acest lucru, creierul nostru are capacitatea de a face o multime de calcule pentru ca melodia sa aibe sens „, noteaza acelasi otorinolaringolog.
Muzica diminueaza anxietatea: meloterapia, sau terapia prin muzica, este extrem de eficienta in cazul anxietatii, depresiei, stresului si a oboselii psihice. Melodiile care ne relaxeaza sau din contra, care ne invioreaza, au efecte foarte puternice asupra dispozitiei noastre, reusind sa indeparteze stresul, iratibilitatea si incordarea.
De multe ori preferintele noastre in materie de muzica raman aceleasi pe tot parcursul vietii. Cand ajungem la maturitate ascultam aceleasi gen de muzica pe care il ascultam in adolescenta evitand melodiile care nu sunt din acea epoca. Studiaza-ti corpul: acorda atentie la modul în care reactioneaza la diferite forme de muzica, si alege acel tip de muzica care te face sa te simti cel mai bine. Ceea ce te ajuta pe tine sa fi concentrat poate provoca asupra altei persoane o altfel de reactie.
Astfel spus, obisnuieste-te sa iti acorzi macar 30 minute pe zi ascultand muzica. Beneficiile sunt pe masura.