Atentie la noi boli cu transmitere sexuala
Una dintre afectiunile cu transmitere sexuala, mai „tacuta” decat cele deja „consacratele” si, prin urmare, mai putin luata inseama, este Molluscum Contagiosum. Aceasta se manifesta prin aparitia unor mici bubite localizate in zona genitala, care pot fi usor confundate cu o iritatie generata de foliculii pilosi sau chiar cu cosurile.
Molluscum Contagiosum este o infectie virala determinata de virusul Molluscipox, virus care poate fi de 4 tipuri: de la MCV-1, la MCV-4. Adultii se infecteaza de obicei prin contact sexual, cu MCV-2, iar papulele vor aparea in regiunea anala, interfesiera, in interiorul coapselor si in jurul organelor genitale. Boala poate sa apara si la copii, insa generata de alta forma a virusului decat la adulti. In cazul lor, ei se pot contamina usor la bazinele de inot sau chiar prin simpla atingere de alti copii infectati.
Pe de alta parte sute de mii de persoane ar putea fi deja infectate cu o noua boala sexuala: Mycoplasma Genitalium, cunoscuta sub numele de MG, are foarte putine simptome, dar acum este cunoscuta ca este transmisa pe cale sexuala.
S-a ajuns la aceasta concluzie pe baza unor cercetari efectuate in Marea Britanie.
Se estimeaza ca 1% dintre persoanele cu varste între 16 si 44 de ani si care au intretinut relatii sexuale sunt considerate a fi afectate.
MG a fost identificata ca provocand, durerea testiculara, durerea pelvina si sangerarea dupa relatii sexuale la femei, dar majoritatea oamenilor nu au nici un simptom. Oamenii de stiinta cred ca MG joaca un rol in boala inflamatorie pelvina, infertilitate si sarcina ectopica.
Cu toate acestea, peste 90% dintre barbati si mai mult de jumatate dintre femeile cu MG nu au simptome. Este posibil ca MG sa nu provoace boli la toti indivizii la care este detectata infectia, arata studiile efectuate in Marea Britanie.
Sunt necesare cercetari suplimentare in legatura cu consecintele clinice ale infectiei cu MG, inainte de a incepe prevenirea aceastei infectii. In momentul de fata in Marea Britanie se monitorizeaza diagnosticul de MG la orice clinica unde se efectueaza teste si procesul va continua prin colectarea de date privitor la MG.
In ceea ce priveste toate bolile cu transmitere sexuala, masurile de prevenire prin promovarea cresterii folosirii prezervativului si reducerea comportamentelor cu risc sexual vor avea un rol important in eforturile de control al MG.
S-a constatat ca rata infectiei a fost mult mai mare la cei care au avut mai mult de patru parteneri sexuali în ultimul an. Majoritatea participantilor care au fost testati pozitiv cu MG nu au raportat nici un simptom în ultima luna. Peste jumatate dintre femei nu au raportat nici un simptom, iar din cele care au facut-o, sangerarea dupa sex a fost cea mai comuna.
Cu toate acestea, sunt necesare cercetari suplimentare pentru a intelege implicatiile clinice ale infectiei si posibilele complicatii pe termen lung.